Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

5
Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır ?

Orkide çiçeği en çok tercih edilen çiçekler arasındadır. Özel günlerde, hasta ziyaretlerinde, kız isteme merasimlerinde, sıklıkla tercih edilen, ev dekorasyonu tamamlayan şık bir çiçektir. Kimileri orkide çiçeğinin bakımının zor olduğu kanısında fakat evde kolaylıkla yetiştirilebilen bir çiçektir. Orkide çiçeğinin bakımında zorluk çekenler için ”orkide çiçeğinin bakımı nasıl yapılır?” yazısını hazırladık. Bu yazıda orkide çiçeğinin bakımı nasıl yapılmalı, orkide çiçeğinin bakımında saksı nasıl olmalı ?, orkide çiçeğinin bakımında toprak değişimi nasıl olmalı ?, orkide çiçeğinin çoğaltılması gibi bir çok sorunun cevabını bulacaksınız.

Orkide salepgiller familyasına ait, yumrulu, narin görünümünün aksine çok dayanıklı ve güçlü bir çiçektir. En çok tercih edilen çiçekler arasında orkide ikinci sıradadır. Sağlıklı bir ortamda yetişen orkide çiçeği yaklaşık 10 yıl yaşayabiliyor. Orkide çiçeğinin 50 bin kadar çeşidi bulunuyor. Cymbidium, paphiopedilum, phalaenopsis, miltonia, dendrobium, cattleya, odontoglossum ve vanda gibi. Bu türler içinde en çok ilgiyi phalaenopsis görmektedir. Farklı renklerde orkideler olsa da en çok tercih edilen beyaz orkidedir. Sarı, mor tonlarında ve beyaz orkideler revaçtadır. Son yıllarda gördüğümüz mavi renk orkideler orjinal bir orkide rengi değil bilginize sunalım.

Orkide Alırken Nelere Dikkat Etmeli ?

Orkide çiçeğinin bakımı zor, yetiştiremeyen hanımlar ilk aşama doğru çiçeği satın almakta. Nispeten en büyük orkideyi seçmeniz ev ortamına daha iyi ayak uydurmasını sağlayacaktır. Orkide çiçeklerinin canlı ve parlak olmasına dikkat etmelisiniz. Orkide çiçeğinin çok fazla tomurcuk açmış olması önemlidir, bu orkidenizin sağlıklı olduğunun bir göstergesidir. Orkidenizin yaprakları sararmış veya büzüşmüş olmamalıdır. Eğer orkide çiçeği şeffaf bir saksıda ise köklerine mutlaka bakın, eğer koyu kahve ya da siyah renkte ise bu orkideleri almamalısınız.  Evinizin havasını temizleyen bitkiler yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır ?

Orkide Çiçeği Nasıl Bir Ortam İster ?

Orkide çiçeğinin bakımında önemli bir husus bulunduğu ortamdır. Orkideler aydınlık, ışık alan ortamları severler. Orkide çiçeği bakımını doğru yapabilmek için çiçeğinizi pencereye yakın bir yere koyabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken orkide çiçeğinin güneşe direk maruz kalmamasıdır. Perde arkasından alacağı ışık orkide çiçeği bakımında verim alabilmek için yeterlidir.  Özellikle kış aylarında çiçeğinizin oda sıcaklığında olduğuna emin olun. Yani 20 ila 22 derece arası sıcaklık uygun olacaktır. Orkide çiçeğinin köklerinin de ışık alması gereklidir, çiçek bu sayede tomurcuklanacaktır. Orkide kesinlikle uzun süre karanlık ortamda tutulmamalıdır.

Orkide çiçeğinin bakımı için püf noktası; eğer orkide çiçeğinizin yaprakları koyu yeşil ise bu çiçeğinizin yeterince ışık almadığının göstergesidir.Zeytin yeşiline yakın bir yaprak rengi varsa orkide çiçeği bulunduğu yeri sevmiş demektir. Eğer aşırı ışık almış ise yapraklarının rengi sarı ve kızıla çalar.

Orkide Çiçeğinin Bakımında Sulama Nasıl Yapılmalı ?

Orkide çiçeğinin bakımında en çok dikkat edilmesi gereken ayrıntı sulamadır. Sulama yaz aylarında kışa nispeten daha fazla yapılır. Yaz mevsiminde çiçek daha fazla suya gereksinim duyar. Orkide çiçeğinin bakımında musluk suyu kullanmamak çiçeğinizi klordan koruyarak hastalanmasını önleyecektir. Kış aylarında soğuk su verilmemeli, su oda sıcaklığında bekletilmelidir. Orkideler iki sulama arasında kurumak isterler. Sulama sıklığı çiçeğin bulunduğu ortama, saksının büyüklüğüne ve mevsime göre değişiklik göstermelidir. Unutulmamalı ki orkideler her koşulda az sulama isterler, fazlası köklerinin çürümesine sebep olabilir.

Orkide çiçeğinin bakımı için püf noktası; sulamada önemli olan ayrıntı sulama sıklığını, zamanını tespit etmektir. Bunun için parmağınızı saksıya batırıp kontrol etmeniz kolaylık sağlayacaktır.

Orkide çiçeklerine daldırma ve su altında akıtılarak yapılır. Daldırma yönteminde saksınızı kök boğumunu geçmeyecek şekilde suda 4-5 dakika kadar bekleterek yapılır, orkidenin iyice ıslandığına emin olmak için parmağınızla kontrol edebilirsiniz. Fakat bu yöntem orkide çiçeğinde hastalık varsa bakteri ve mantarların çoğalmasına sebep olur.

Su altında bırakılarak yapılan sulamada saksı orkide kökleri iyice ıslanana kadar su altında tutulur. Bu işlem daldırarak sulamadan daha mantıklı bir sulama şeklidir. Fakat daha fazla su harcamanıza sebep olur.

Orkide çiçeğinin bakımına kendi tecrübelerimizden yola çıkarak yapacağınız bir sulama şekli ise haftada bir kez bir çay bardağı kadar üstten sulama yapmanız. Buradaki püf noktası ise saksının altında biriken suyu yaklaşık 5 dakika sonra dökmeniz olacak. Daha fazla bekletmek orkide çiçeğinin bakımı için zararlı olacaktır, köklerinin çürümesine sebep olabilir.

Orkide çiçeği bakımın püf noktası; sulama yaparken sabah ve öğle saatleri tercih edilmelidir, akşam saatlerinde yapılan sulamalar bakteri ve mantar oluşumunu arttırabilir.

Orkide çiçeğinin bakımında gübrelemede önemlidir. Orkideler için satılan sıvı gübre ve vitaminleri kullanım şekline uygun olacak şekilde kullanabilirsiniz.

Orkide çiçeği bakımı püf noktası; çiçeğiniz tomurcuk veriyor fakat açmadan kuruyorsa, canlandırılmaya ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız 1 litre suya bir soda(200ml) karıştırarak verebilirsiniz. Bu karışım orkide çiçeğinin bakımında gübre görevi görecektir.

 

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır ?

Orkide Çiçeğinin Bakımında Saksı Ve Toprak Seçimi

Orkide çiçeğinin bakımının önemli bir ayrıntısı saksıdır. Orkide çiçeğinin bakımına kullanacağınız saksının 10 ila 12 cm civarında olması genellikle idealdir. Evlerde genelikle beyaz porselen saksılar kullanılır fakat bu orkide için pek de uygun olmaz. Orkide çiçeğinin şefaf cam saksıda olması en sağlıklı tercihtir. Bu sayede çiçeğin kökleri de  ışık alacak ve tomurcuklanması artacaktır.  Daha canlı ve çiçek açan bir orkide istiyorsak şeffaf saksılar tercih etmeliyiz. Evde dekoratif beton saksı yapımına buradan ulaşabilirsiniz.

Orkide çiçeğinin bakımında toprak ve saksı değişimi çok önemlidir. Orkide çiçeği genellikle ağaç gövdelerine yapışık büyüyen bir çiçektir. Bu yüzden ağaç kabuğu toprağı orkide çiçeği bakımında kullanmanız gereken toprak çeşididir. Ağaç kabuklarının makinelerde işlenip küçük kabuklar haline getirilmesiyle elde edilir, orkide toprağı olarak bilinir. Orkide çiçeğinin toprağı çam kabukları, hindistan cevizi lifleri, pomza veya sphagnum yosunundan oluşur. Çiçekçilerden veya büyük marketlerde hatta yapı marketlerden rahatlıkla bulup, satın alabilirsiniz.

Orkide Çiçeğinin Bakımında Saksı Değişimi Nasıl Yapılır ?

Orkide çiçeğinin durumuna göre bu karar verilmelidir. Orkide çiçeğinin yaprakları çoğaldığında ve büyüdüğünde saksının çiçeği taşıması zorlaşır. Bu durumda orkide çiçeğinin bakımının ideal olması için daha büyük bir saksıya geçilmelidir. Saksı ve toprak değiştiğinde orkide daha fazla çiçek açacaktır. Orkide çiçeğinin bakımında saksı değişimi Mayıs ayının sonunda yapılmalıdır. Hastalık veya farklı nedenlerden dolayı değiştirmeniz gerekirse daha sonra çiçeğe vitamin vermek faydalı olacaktır. Eviniz için şık teraryumların nasıl yapıldığını buradan öğrenebilirsiniz.

Değişimi yaparken saksının plastik kabını ufak ufak sıkmalısınız. Böylelikle orkide çiçeğinin köklerinin gevşemesi sağlanır. Orkide çiçeğinin köklerine zarar vermeden dağılmadan, kolaylıkla çıkarmanızı sağlar. Değişim yapacağınız saksının dibine biraz orkide toprağında koyup çiçeğinizi yerleştirin ve kalan kısımlara toprak ekleyin. Her türlü çiçek için toprak ve saksı değişimi yapıldıktan sonra can suyu verilmelidir. Yazımızı takip etmeye devam edin birazdan orkide çiçeğinin bakımında nasıl sulama yapmanız gerektiğini anlatacağız.

 

Orkide Çiçeğinin Bakımında Budama

Orkide çiçeğinin bakımın orkideniz çiçeklerini döktükten sonra yapılmalıdır. Çiçeğinize şekil vermek yada ölü dallardan kurtulmak için bu işlemi yapabilirsiniz. Yapmanız gereken çiçek gözlerini sayıp 3. gözün biraz üstünden kesmektir. Kusursuz bir şekilde kesmeye dikkat etmelisiniz, keskin bir makas veya bıçak tercih edebilirsiniz. Orkidenizin çürüyen köklerini kesmelisiniz ve bakteri oluşumunun devam etmemesi için tarçın veya kömür tozu serpebilirsiniz.

Orkide çiçeğinin bakımı için püf noktası; orkidenin dalları genellikle üstten kahverengileşmeye başlar. Kuruyan dalı erkenden fark ettiniz ve ilerleyip bütün dalın kurumasını istemiyorsanız, kahverengi kısmı kesip kahve telvesi sürmeniz dalın ölmesini engelleyecektir.

Orkide Nasıl Çoğaltılır ?

Orkide çiçeğinin evde tohumlama yaparak çoğaltılma olasılığı yoktur. Çünkü orkideler diğer bitkilere nazaran çok küçük tohumlara sahiptir. Bu kadar küçük tohumlu bir bitkinin evde çoğaltılması doku kültürü ve ayırma yöntemi ile sağlanabilir. Ayırma yapabilmek için orkidenin gelişmiş olması gerekmektedir. Ayırım yapılan yerden yaprak ve kök olarak ayrılan orkidenin ana orkideye zarar vermemesi gerekmektedir. Eğer zarar vermiyorsa ayırma tekniğiyle orkidenizi çoğaltabilirsiniz.

Doku kültürü tekniği ile orkide çoğaltma yapacaksak kesinlikle hastalık olmayan sağlıklı bir orkideden yapmalıyız. Aynı zamanda kullanacağımız malzemelerinde steril edilmiş olması gerekmektedir. Orkide nasıl çoğaltılır sorusunun bir diğer cevabı keiki denilen bebek üretimi yapmaktır. Bunun için orkidenizin bebek görünümünde yaprak ve köklerinin olması gereklidir. Sonrasında klasik dikim işlemini gerçekleştirip yukarıda anlattığımız orkide çiçeğinin bakımı ile ilgili bilgileri uygulamalısınız.

 

 

5 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorum yapın
Lütfen isminizi buraya yazınız