4.5G HAKKINDA TÜM BİLİNMEYENLER

0

Mobil cihazlardaki internet bağlantı hızını arttıracak olan 4.5G, 01.04.2016 saat 00.01 itibariyle Türkiye’deki abonelere sunulmaya başlandı. Akıllı telefon ve tablet gibi akıllı cihazlardaki internet en az 10 kat hızlanacak. Evlerdeki kullanılan  sabit internet hızı 4.5G ile daha yavaş kalacak. Ancak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yaptığı açıklamada 4.5G’nin oldukça hızlı olduğunu; ancak kullanırken kotanın daha çabuk tüketileceğine dikkat çekti ve kabarık faturayla karşılaşılmaması için uyarıda bulundu.

Peki 4.5G kullanmak için telefonlarda hangi ayarı yapmak gerekiyor? Ek bir ücret ödenecek mi? SIM kart değiştirmek şart mı? Hangi telefonlar 4.5G’yi destekliyor? 4.5G kullananlar nasıl faturalarla karşılaşacak ? Telefon şarjı ne kadar sürede bitecek? 4.5G kullanmayan veya SIM kart değiştirmeyen için ne değişecek? İşte bu soruların cevapları ve daha fazlası..

simkart

4.5G ye nasıl geçerim ?

4.5G teknolojisini kullanmak için öncellikle SIM kartlarınızı değiştirmeniz gerekiyor. İletişim operatörleri 4.5G uyumlu SIM kartları ücretsiz olarak değiştiriyor .

İletişim operatörlerinin mağazalarına giderek SIM kartınızı ücretsiz olarak değiştirebilirsiniz. SIM kartınızın 4.5G’ye uyumlu olup olmadığını bilmiyorsanız, abonesi olduğunuz operatörün internet sitesine giderek sorgulama yaptırabilirsiniz.

Hangi telefonlar 4.5g destekliyor ?

Her 4.5G destekleyen akıllı telefon aynı hızda mobil internete bağlanmıyor. Akıllı telefonların teknik özellikleri listesinde ‘CAT’ olarak belirtilen kategoriler, akıllı telefonların 4.5G’ye bağlanma hızını belirleyecek.

Hangi ayarları yapmanız gerekiyor ?

4.5G’ye bağlanmak için akıllı telefon ve SIM kartınız hazırsa son olarak şebeke seçimi yapmalısınız. Şu anda kullandığınız akıllı telefonlar 3G şebekesine bağlanmak üzere otomatik olarak ayarlanmış durumda. 4.5G’ye bağlanmak için cihazınızın şebeke ayarlarını LTE veya 4G seçeneklerine göre ayarlamanız gerekiyor.

iPhone’lar için 4.5 G ayarları nasıl yapılır?

iPhone modellerinde sırasıyla ayarlar, hücresel veri seçenekleri, ses ve veri menüsüne gelin. Buradan LTE seçeneğine basarak ayarlarınızı tamamlayın.

11

12

13

14

Ayarlar -> Hücresel Veri Seçenekleri -> Ses ve Veri -> 4G (veya 4.5G)

Android işletim sistemli cihazlarda ise ayarları açtıktan sonra diğer ağlar seçeneğine gelerek mobil ağlar menüsünden 4G seçeneğini işaretleyin.

İnternet paketiniz yeterli olacak mı?

3G teknolojisine göre en az 10 kat daha fazla internet hızı elde edeceğiz. Bu demek oluyor ki 60 saniyede yüklenen bir içeriği 6 saniyede yükleyeceğiz. Bu da aynı zaman  aralığında daha fazla veri tüketmek anlamına geliyor.

3G teknolojisinde 4 GB’lık internet paketi yeten bir aboneye yeni dönemde 8 GB veya daha üstü internet paketler yetmeyecek.
hızı

 

Peki ya fatura ücretleri artacak mı ?

Herkesin merak ettiği soruların başında fatura ücretlendirmeleri geliyor.4.5G’nin hızı ile internetteki içeriklere daha kolay ulaşılabilecek ve şu ana göre kısa zamanda daha fazla içerik tüketilecek. Bunun için  satın alınan mobil internet paketleri arttırılacak. Bu da faturaların artması anlamına geliyor.

100 TL’lik harcamaya ulaşıldığında operatörlerden uyarı SMS gönderilerek yüksek fatura şokunun yaşanmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

sarj

Şarj ne kadar sürede bitecek?

4.5G ile şarj sorunu artacak. Bu da şarj ömrünü olumsuz olarak etkileyecek.
Şarjım hemen bitmesin diyorsanız cihazınızın ayarlar bölümüne girerek ağ seçeneklerinden ‘3G’yi seçerek 3G kullanmaya devam etmenizi tavsiye ederiz.

Banka şifrelerimi güncellemem gerekiyor mu?

İnternet ve mobil bankacılık uygulamalarına giriş için kullanılan tek kullanımlık şifrenin tek bir SIM kartla eşleştirilmesi sebebiyle  4.5G uyumlu SIM kart alanların müşterisi olduğunuz bankanın çağrı merkezini arayarak veya şubesine giderek eşleştirme işlemini tamamlayabilirsiniz.

4.5G’yi başka hangi cihazlarda kullanabilirsiniz?

4.5G teknolojisi akıllı telefonlarda ve tabletler kullanılabilecek. Ayrıca Wi-Fi paylaşımı için geliştirilen çoklu modemlere de SIM kart takılarak bilgisayar ve diğer cihazlarda da 4.5G kullanılabilecek.

4.5G’ye geçmeme şansınız var mı?

4.5G’ye geçmemeniz durumunda herşey olduğu gibi devam edecek. Bu durum sizi etkilemeyecek. 3G abonesiyseniz, internete aynı hızdan bağlanabilirsiniz.

 

kapsama alanı

 

4.5G kapsama alanı dışında ne yapmalısınız?

Tüm Türkiye’nin 4.5G kapsama alanına sahip olması oldukça zor. Eğer kapsama alanı dışındaysanız, operatörünüzü arayarak sorunu bildirin.

Operatörlerin 4.5g Fiyat Tarifeleri Nasıl ?

Turkcell

15

 

Vodafone

vodafone-4.5G

Vodafone, 4.5G’ye geçiş için 1 ay ücretsiz deneme kampanyası sunuyor. Kullanıcılar 4.5G’yi denemek istediklerinde “4bucakG” yazarak 4545’e SMS atıp geçiş yapabilecek.

4 GB kotası olan bir kullanıcı o bir ay boyunca 10 GB tüketimde bulunsa bile kendi tarifesi neyse onu ödeyecek; geri kalan 6 GB ücretsiz olacak.

Türk Telekom

Faturalı Türk Telekom 4.5 G Tarifeleri

Bol ve Hızlı Tarife 3 GB – 35 TL

Bol ve Hızlı Tarife 5 GB – 45 TL

Bol ve Hızlı Tarife 7 GB – 55 TL

Ultra 8 GB Tarifesi – 65 TL

Ultra 10 GB Tarifesi – 75 TL

Ultra 12 GB Tarifesi – 85 TL

Ailece 15 GB Tarifesi – 89 TL

4.5 G Uyumlu Faturalı Data Paketleri:

AYLIK 4GB – 19 TL

AYLIK 2GB – 15 TL

2 HAFTALIK 4 GB – 15 TL

2 HAFTALIK 2 GB – 12 TL

1 HAFTALIK 4 GB – 12 TL

1 HAFTALIK 2 GB – 10 TL

Faturasız Türk Telekom 4.5 G Tarifeleri

2 GB EK İnternet Paketi – 10 TL

4 GB Ek İnternet Paketi – 19 TL

Bol ve Hızlı 5 GB – 35 TL

Bol ve Hızlı 7 GB – 45 TL

Yeni Yıl 6 GB – 39 TL

Yeni Yıl 8 GB – 39 TL

Yeni Yıl 10 GB – 59 TL

CEVAP VER

Lütfen yorum yapın
Lütfen isminizi buraya yazınız