Yumurta, Süt, Tecavüz

0

Kürklerini giysi yapmak için öldürdüğümüz, bizi eğlendirmesi için türlü işkencelerle eğittiğimiz, sonunda işe yaramaz duruma geldiğinde yine öldürdüğümüz, birbiriyle yarıştırıp üzerinden para kazanmak için tecrit hayatına mahkum bırakıp sakatlanınca yine öldürdüğümüz, rimelleri, parfümleri en önce onların üstlerinde deneyip gözlerini, ciltlerini paramparça ettikten sonra yine öldürdüğümüz, etlerini yemek için yine öldürdüğümüz, kısacası her sene milyarlarcasını öldürdüğümüz canlılar: HAYVANLAR!

Dünyada, bu kadar sistemli ve kapsamlı şekilde süren, aynı zamanda bu derece meşru da görülen başka bir katliamdan söz etmek zor.

cat_aotw

Yukarıda bahsedilen sömürülerden en büyüklerinden birinin odağında tavuk vardır.Bilinenin aksine tavuk her gün yumurtlamaz. Fakat altından her gün yumurtaları alınan tavuklar, annelik içgüdüsüyle gün boyu yumurtalarını arar. Yuva hiç bir zaman yeterli sayıda yumurtaya ulaşamadığından da yumurtlamayı bırakamaz. Endüstriyel anlamda kullanılan tavuk türü (Gallus gallus domesticus), doğada kendi başına bir senede 60 kere yumurtlarken, yumurta üretim fabrikalarında annelik içgüdüsü sömürüsüyle senede 300 kere yumurtlamaya zorlanırlar. Tavukların küçücük kafeslerde stresten birbirini gagalamaya başladığı için gagalarının daha civcivken kızgın demirle kesilmesinden bahsetmiyorum bile. Ya da yumurtadan çıkan bütün erkek civcivlerin öldürülüp, torbalarla yem yapım fabrikalarına gittiğinden…

Yukarıdakiler sadece yumurta ile ilgiliydi ve henüz ete gelmedik bile.

tavuk

Tavuk et üretimi için öldürüldükten sonra tüyleri yolunur. Bazen ise ilk önce canlıyken tüyleri yolunup sonra kesilir. Bu yolma işlemi, soyma işlemi tecavüzü andırır, ki bu noktada tavuğun hem özgürlüğüne hem de yaşam hakkına tecavüz edilmiştir bile. Zorla soyulduktan sonra, soyan için tecavüz mağduru bir kadın da, bir tavuk da artık sadece bir et parçasıdır.

Gelgelelim bir diğer vazgeçilmezimize: SÜT..

Sütün karton kutularda ağaçlarda yetişmediği aşikar. Peki sütler nereden geliyor? Süt üretimindeki inekler gerçekten reklamlardaki gibi çayırlarda otlayıp “Ali bebek sütümüzü içsin!” diye ayağa kalkıp dansediyorlar mı?

Süt, bilindiği gibi memeli hayvanların kendi yavruları için özel üretilen bir madde ve aynı insanlardaki gibi, hayvan sadece hamile olduğunda salgılanmaya başlıyor. İnekler de hamile olmadıkça, hayatları boyunca durduk yerde süt salgılamazlar; çünkü hamile kalmadıkça bu sütü içecek bir buzağı olmaz. Mesela anneniz bir bebeğe daha hamile olsa, ve süt salgılamaya başlasa annenizin sütünü alıp, müsli’nize karıştırıp afiyetle içer misiniz? İğrenç mi geldi?Peki içeriği insanlar için tasarlanmış insan sütü içmek tuhaf gelip midenizi bulandırırken, genetik olarak apayrı bir hayvanın hormon bezi salgılarını içmek neden bu kadar normal geliyor?

sözde mandıra

İnekler, süt üretimi için istekleri dışında dölleniyorlar. Peki istek dışı döllenmenin gerçek adı nedir? Tecavüz. Fakat işin içinde insan olmayınca, iş sevimlileştirilmeye çalışılıyor, tecavüz kelimesi kullanılmıyor ama suni döllenme kullanılıyor. Hiç televizyonda bir tecavüz haberinde insan için “istem dışı döllendi” diye bir ifadeye rastladınız mı? Ya da süt üretim çiftlikleri gezdiren çalışanlar “İşte burada da tecavüz ettiğimiz 50 inek sağılıyor!” der mi?

İşte bunlardan geriye bize koskocaman bir soru yığını kalıyor;

-Peki neden hayvanlara tecavüz edilen, anneleri çocuklarından zorla ayıran bu endüstrileri destekliyoruz?

-Süt içmemiz gerçekten gerekiyor mu?

-Dünya nüfusunun yaklaşık 75%’inin belli bir seviyede laktoz intoleransının olması bize sütün aslında doğal besinimiz olmadığını anlatır mı?

-Neden başka bir hayvanın sütünü içen tek canlı biziz? Her canlının sütü kendi yavrusuna göre özel üretilmişken, neden buzağı için kodlanmış bir maddeyi tüketme ihtiyacı hissederiz?

-Sekiz ay sonunda 250-270 kiloya çıkan buzağılar için tasarlanmış süt insanlar için ne kadar yararlı?

-Buzağılar bile büyüdükten sonra süt içmezken, yetişkin insanlar neden süt içer?

-Sütün yoğun tüketildiği ülkelerde kemik erimesinin daha fazla görülmesinin sebebi nedir?

milk

  • “Kemik erimesi vakaları en çok görülen ülkeler aynı zamanda süt tüketimi ve günlük kalsiyum tüketimi en fazla olan ülkelerdir. Kalsiyum tüketimi ile kemik sağlığı arasındaki bağ çok zayıftır, süt tüketimi ve kemik sağlığı arasında ise yok denilebilecek seviyededir.” (Alıntı: Amy Lanou Ph.D., Physicians Committee for Responsible Medicine, Washington D.C.)
  • Diğer tüm hayvansal protein gibi, süt vücüdün pH dengesini bozar ve asidik yapar. Bu vücütta zararlı asidin böbreklere ulaşmadan nötralize edilmesi için bir biyolojik reaksiyon başlatır. En hazır bulunan, asit nötralleştirici kalsiyum kayağı kemiklerdir. Vücüdün temel amacı hayatta kalmak olduğu için böbrekleri ve idrar yollarını korumak için kemik yoğunluğundan fedakarlık edilir. Bu nedenle süt kalsiyum içerse de net kazanç negatif olacaktır.
  • Günümüzde süt ineklerine süt üretimini arttırmak için genetiği değiştirilmiş büyüme hormonu (rBGH) verilir.Bu hormon içenlerin kanında insülin-büyüme faktörü 1 (IGF-1) oranını arttırır. Yüksek IGF-1 seviyeleri başta meme kanseri olmak üzere pek çok kanser türü ile ilişkilendirilmektedir.
  • Her canlının sütü özel olarak onun ihtiyaçlarına göre tasarlanmıştır. İnek sütü, insan sütünden 3 kat daha fazla protein içerir. Bu nedenle insanlar tarafından tüketimi halinde metabolizma bozukluklarına ve kemik sağlığına zararlara neden olacaktır.
  • Aynı şekilde inek sütü, insan sütüne göre çok daha fazla yağ içerir, ki bunu içen küçük bir buzağının ne kadar büyüdüğü göz önüne alınırsa bu fark daha iyi anlaşılacaktır. İnsanlar, insan harici bir hayvanın sütünü tüketmek için uygun bir metabolizmaya sahip değildirler.
  • Küçük bir yaşta süt tüketimine başlamak kemiklerde kırık riskini azaltmadığı gibi bu riski arttırır. 12 yıllık Harvard Nurses’ Health Study verilerine göre kalsiyum ihtiyaçlarının büyük kısmını süt ve süt ürünlerinden karşılayan kişilerde, nadiren süt tüketenlere göre daha çok kemik kırığı vakası gözlemlenmiştir. Bu geniş çalışma 34-54 yaş aralığındaki 77.761 kadın üzerinde yapılmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorum yapın
Lütfen isminizi buraya yazınız