Daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi John Nash bir stratejik düşünme yöntemi olan oyun teorisi çalışmasıyla Nobel ekonomi ödülünü aldı. Nash’in hayatı 2001 yılında Akıl Oyunları filmine konu oldu. Bu filmde Nash’i Russell Crowe canlandırdı.

Aslında oyun teorisini günlük hayatımıza adapte edebileceğimiz bir stratejik düşünme metodu. New York Üniversitesi’nde profesör ve bir siyaset bilimci olan Bruce Bueno de Mesquita, oyun teorisini kullanarak nasıl araba satın alınabileceğini açıkladı.

İlk önce arabayı almaya ne kadar istekli olduğunu anlamalısın.Daha sonra araba satıcısını arayarak şu cümleyi kurabilirsin:

“Benim adım(…), (…)marka arabayı saat 5 e kadar almayı planlıyorum.En iyi fiyatı söyleyenle anlaşıp arabayı alacağım.Sizin söyleyebileceğiniz en iyi fiyat ne? “

Satıcı yaygın bir yanıt olan ‘’Telefonda araba satın alamazsın.” şeklince bir cevap verecektir.

Bruce sonra cevap olarak “Biliyorum ben bu yolla araç satın alabilirim çünkü bu yolla birçok aracın satıldığını biliyorum. Eğer bir fiyat teklifi yapmazsanız, sizin en iyi fiyatı sunmayacağınızı bildiğinizi anlar, zaman tasarrufu yapmama yardımcı olduğunuz için size saygı duyarım.” şeklinde bir cümle sunulmasını önerdi.

Sonra satıcı sizin sadece onun fiyatını alacak ve diğer satıcılarla karşılaştıracağınızla ilgili endişe duymaya başlayacak.

Ve sen kim daha düşük fiyatı söylerse ondan alacağını açıklayacaksın. Oraya gittiğinde fiyat hakkında pazarlık yapmayacaksın, sadece el sıkışacaksın. Eğer satıcı hile yaparsa, ikinci en düşük fiyata yöneleceksin.

Bu saçma görünebilir, fakat businessinsider’a göre kesinlikle işe yarıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorum yapın
Lütfen isminizi buraya yazınız