Kahvenin Geçmişi Hakkında Konuşalım

0
kahvenin geçmişi hakkında konuşalım

Kahvenin Geçmişi Hakkında konuşalım;

Kahve dediğimizde aklımıza ilk gelen Güney Amerika bitkisi olduğudur ama esasında ismini dahi Etiyopya’nın Güneybatısında bulunan Kaffa şehrinden aldığı düşünülmektedir.Birçoğumuz kahve Yemen’den gelmedi mi diye de düşünmüş olabilir; ancak kahve Yemen’e, Etiyopya’dan Arabistan’ın işgali ile gelmiştir.

Kahve isminin nereden gediğiyle ilgili çeşitli söylentiler mevcuttur. Arapça da şarap anlamına gelen kahwa isminden geldiği de bu söylentiler arasındadır.  Kahvenin ismi tüm bu spekülasyonlarla birlikte her coğrafya da birbirine yakınlık göstermesiyle birlikte değişiklik göstermektedir. Yemen de ‘bun’ adı kullanılır. Ermeniler Soorj olarak kullanırlar. Onun dışında Cafe,coffee ,kaffe,kave,kahve ya da kafes olarak adlandırılır.

Kahve aynı zamanda koku anlamına da gelmektedir.

kahvenin geçmişi hakkında konuşalım

 

Kahve yetiştiği coğrafya ya göre çeşitlilik gösterir. Herhangi bir işlemden geçmemiş olmasına rağmen kafein içermeyen bir türü bile bulunmaktadır.  Madagaskar adalarında rastladığımız Mascrrocoffen Vianne diye bilinen bu kahve doğal olarak kafein içermez. Günümüzde tarımı yapılan iki çeşit kahve bulunmaktadır. Coffea Arabica ve Coffea Robusta

kahvenin geçmişi hakkında konuşalım

 

Coffea Arabica

Bu tür deniz seviyesininn 600 ile 1300m aralığında yetişmektedir.Dünya üretimi arabica üzerine yoğunlaşır. Kahve çeşitleri içinde en aromatik meyve veren türdür.

kahvenin geçmişi hakkında konuşalım

 

Coffea Robusta

Bu türü aslında 600 m kadar yüksek ortamlarda yetiştirmeye özen göstermelerine rağmen bütün yüksekliklerde de yetişebilmektedir. Arabica’ya göre daha dayanıklıdır. Bu sebeple Arabica’nın yetiştirilemediği bölgelerde tercih edilmektedir. Türk kahvesi de Robusta’dan yapılabilmektedir.

Kahve yapımında dikkat etmemiz gereken noktalar vardır. Tabi ki kahve seçimi büyük önem taşımaktadır.Ancak aynı önemi saklama ve öğütme aşamalarına da göstermeliyiz. Öncelikle yaygın olarak kullanılan kahve makinelerinden bahsedelim.

kahvenin geçmişi hakkında konuşalım

 

Coffee Press

Yoğun bir kahve tadı arıyorsanız tercih etmelisiniz.Geleneksel olarak uygulanan demleme sisteminin günümüze uyarlanmış halidir. Bu demleme sisteminde kalın çekilmiş kahve kullanmalısınız. Hazneye kalın çekilmiş kahveyi koyduktan sonra üzerine sıcak su ekleyip bir süre demlemesini beklemelisiniz..Daha sonra filtreyi aşağı doğru iterek telvenin ayrışmasını sağlamalıyız.

Yoğun kıvamlı ve sert bir kahve elde etmiş olacaksınız. Filtre kahve ile karşılaştırdığınızda Coffee Press çok daha lezzetlidir. Zira filtre kahve makinelerinde kullanılan kağıt filtrelerin tadının kahveye karışması istemediğimiz bir şeydir.

kahvenin geçmişi hakkında konuşalım

Filtre Kahve Makineleri

Maliyetli olmasına karşın çok popüler makineler arasındadır. Basit bir kullanımı vardır.Filtre kahve makinelerinde kahvenin tadını korumak adına kağıt filtreli olanları tercih etmenizi önermiyoruz.En iyi tadı metal filtreler ve sentetik filtrelerden alabilirsiniz.

kahvenin geçmişi hakkında konuşalım

 

Espresso Makinesi

Kullanım açısından çetrefilli bir makinedir. Ağırlıktan ziyade basıncı kullanır.

Her kahve makinesi için farklı bir öğütme işlemi gerçekleştirmelisiniz.Örneğin espresso içmek istiyorsanız; ince öğütülmüş bir kahveye ihtiyacınız var. Böyle bir kahve için bıçaklı bir öğütücü kullanıyorsanız kahvenizi yüksek devirde 15 saniye kadar çekmelisiniz. Ancak Coffee Press sistemiyle kahve hazırlamak istiyorsanız; yavaş devirde 6 saniye kadar bir sürede öğütmelisiniz.

Kahve öğütme işlemi sırasında makinemizi biraz sallarsak tüm kahvelerin eşit oranda öğütebiliriz.

İyi bir kahve molası için deneyebileceğimiz yöntemler arasında; İtalyan ocak üstü makineler,vakumlu makineler,soğuk suyla çalışan makinelerde kullanabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorum yapın
Lütfen isminizi buraya yazınız