Paris ekonomi üniversitesinden Thomas Piketty‘nin yazmış olduğu 21. Yüzyılda Sermaye (capital in the twenty-first century) isimli kitap ekonomi dünyasının gündemine oturdu. 1971 doğumlu Fransız iktisatçı dünya çapında haklı şöhrete kavuştu.

Piketty dünyada ki gelir ve servet dağılımı adaletsizliğine dikkat çekiyor. Bunu vergi kayıtlarına dayanan verilerle ortaya koyuyor. Fransa , İngiltere, Almanya ve Japonya’nın vergi kayıtlarını titizlikle inceleyen Piketty kapitalizmin geleceğinin hiçte parlak olmadığını söylüyor. Piketty’e göre servet sahibi zenginlerle, fakirler arasındaki makas gittikçe artıyor, bunu r>g formülüyle açıklıyor. Sermayenin getiri oranı, ekonominin büyüme oranından daha fazla bu sebeple, sermaye sahipleri ekonominin genelinden daha fazla gelir elde ettiğinden gelir dağılımında eşitsizlik artıyor ve servet belirli kesimin elinde toplanıyor.

Thomas Piketty: 21 Yüzyılda Kapital

Piketty bu eşitsizliğin servet vergisiyle giderilmesi gerektiğini söylüyor. Böylece kapitalizm için bir ışık görünebilir. Kalın bir iktisat kitabının best seller listesine girmesi ekonomistleri şaşırtsa da dünyadaki konjonktürel durumun bunu desteklediği bir gerçek. Artık büyümenin yanında bölüşümünde tartışılması Piketty’nin başarısını ortaya koyuyor.

Piketty’e yöneltilen eleştirilerin başında Financial Times ekonomi editörünün kitapta yer alan verilerin yanlış hesaplandığını söylemesi ve Piketty’nin bunu kısmen doğrulaması geliyor. Ancak Piketty bu hatanın ulaşılan sonucu değiştirmeyeceğini söyledi ve Financial Times’ı dürüst olmamakla suçladı.

Thomas Piketty ayrıca birçok ekonomistin eleştirisine maruz kaldı. Konu üzerine ciddi araştırma yapan uzmanlar Piketty’nin verileri çok basite indirgediğini ve vergi kayıtlarının servetleri yansıtmayacağını söylüyorlar. Kimi ekonomist ise kitabın yeni bir şey söylemediğini malumun ilanı olduğunu ve küresel çapta servet vergisinin güvenilirlik ve uygulama problemleriyle karşı karşıya kalacağını belirtti. Fransa da yakın dönemde bir kereliğe mahsus olarak uygulanan ve büyük çapta tartışmaya sebep olan servet vergisi ülkeden bir çok kişinin ülkeden kaçışına yol açmış. Aktör Gerard Depardieu Rus vatandaşlığına geçmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorum yapın
Lütfen isminizi buraya yazınız